aktualno

Ne pozabite! 0,5 % dohodnine lahko tudi letos podarite ZDUS-u

Če želite še od svoje letošnje dohodnine 0,5 % darovati nevladni organizaciji, ki deluje v javnem interesu, imate na voljo samo še nekaj dni. Vse informacije o tem, kako podariti 0,5 % dohodnine, najdete na spletni strani www.dobrodelen.si.

Decembrski dogodki v Gostilni Pri kolovratu

 Vljudno vabljeni na decembrske dogodke v Gostilni Pri kolovratu.

Svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke

Image result for društvo onkoloških bolnikov Ob tretjem svetovnem dnevu ozaveščanja o raku trebušne slinavke se Društvo onkoloških bolnikov Slovenije pridružuje številnim organizacijam po svetu, ki spodbujajo višjo raven ozaveščenosti o tej bolezni. Želimo opozoriti na to diagnozo z neznačilnimi bolezenskimi znaki, saj zbolevanje v Evropi narašča. V zadnjih 10 letih se je število na novo obolelih podvojilo. S to diagnozo živi v Evropi več kot 100.000 bolnikov, v Sloveniji okoli 400. Po podatkih Registra raka RS je leta 2013 zbolelo 350 ljudi, ocenjujejo, da je leta 2016  zbolelo 407 ljudi, 221 moških in 186 žensk.

Večer: Bonbončki

Image result for večer Že četrto leto zapored nam gre bolje, postopoma se odpravljajo varčevalni ukrepi. Tudi za upokojence, ki jim je premier Miro Cerar zagotovil, da lahko prihodnje leto računajo na dve uskladitvi pokojnin. Redno januarja in izredno aprila. Predvidoma naj bi se tako pokojnine zvišale za dobre tri odstotke, v Večeru piše Tanja Fajnik Milakovič.

Za kakovostno bivanje starejših ključna zagotovitev varnosti in zasebnosti

Ministrstvo za okolje in prostor V okviru projekta Sobivamo, ki ga vodi ministrstvo za okolje in prostor s ciljem izboljšanja pogojev bivanja starejših, so na okrogli mizi v Mariboru spregovorili o možnih oblikah sobivanja, tako starejših med seboj kot med starejšimi in mlajšimi generacijami. Strinjali so se, da je v vsakem primeru ključno, da se zagotovita varnost in zasebnost.

Opozicija kritična do proračuna, koalicijo veseli presežek

Image result for državni zbor V opoziciji so do predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti, ki ga danes obravnava DZ, pričakovano kritični. Kot opozarjajo, državljani višjih prilivov zaradi ugodnejših gospodarskih razmer ne občutijo v svojih žepih. V koalicijskih strankah so zadovoljni ob vnovičnem presežku.

Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi po oceni skupnosti socialnih zavodov zvišuje plačilo za dom

Image result for skupnost socialnih zavodov slovenije Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni razpravi, bi občutno podražil bivanje v domovih za starejše in storitve pomoči na domu, opozarja skupnost socialnih zavodov. Po njenih informativnih izračunih bi se dolgotrajna oskrba za številne povišala za več kot 100 evrov mesečno, v nekaterih primerih pa celo za več kot 800 evrov mesečno.


komentar

Jesen je polna izzivov za naše upokojence

 Letošnja jesen je za naše upokojence polna izzivov, ki terjajo, da se nanje aktivno odzovemo. Vse več je takih dogodkov, ki se eksistencialno zajedajo v življenja mnogih, in namesto da bi v miru preživljali svojo starost, razburjeni razmišljajo o tem, kaj še jim bo zakuhala politika.

obvestila

Belinal - Cholesterol

 Kako znižati slab holesterol ? Holesterol je sestavni del vseh celičnih membran. V telesu ga najdemo še v žolču in živčnem tkivu, pomemben pa je tudi pri nastanku vitamina D. Holesterol je maščobi podobna snov. Ker ni topen v vodi, ga po krvi prenašajo beljakovine imenovane lipoproteini. 

Uspešno izvedena že 3. delavnica izdelovanja voščilnic

Image result for civi europaeo praemium Že tretjo delavnico izdelovanja voščilnic na ZDUS sta 09. 11. 2017 izvedli Milena Dimec in Slavi Janež iz DU Litija.

Ugodnosti za člane

Image result for civi europaeo praemium Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je za svoje članstvo dogovorila in sklenila ugodnosti s partnerji Zavarovalnica Triglav, d.d., Avto-moto-zveza Slovenije in Avto Krka d.o.o. Predstavitev ugodnosti in podpis partnerskih pogodb je potekala v sklopu novinarske konference dne 27. 9. 2017 na 17. Festivalu za tretje življenjsko obdobje.

Za društva upokojencev: izteka se Skupni sporazum ZDUS z Združenjem SAZAS - uveljavite pravico do oprostila plačila avtorskega nadomestila

Image result for civi europaeo praemium Konec leta se izteče veljavnost Skupnega sporazuma o uporabi glasbenih avtorskih del iz repertoarja Združenja SAZAS v obliki javnega izvajanja glasbe v okviru kulturne dejavnosti, ki jo izvajajo kulturna društva in upokojenske kulturne skupine. ZDUS je bil podpisnik sporazuma skupaj z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zvezo kulturnih društev Slovenije in Zvezo kulturnih društev Ljubljana.

Vabilo na snemanje oddaje Dan najlepših sanj

Image result for pop tv Ekipa POP TV vas vabi v studio oddaje Dan najlepših sanj, kjer se lahko uresničijo najbolj srčne želje. Snidenja, presenečenja, solze sreče in najbolj pristna čustva lahko doživite v živo, iz prve vrste.

Vabljeni na pilotno delavnico govornih vaj ZDUS

Image result for civi europaeo praemium Povezujete prireditve v društvih? Si želite izboljšati vaš nastop? Vabljeni na pilotno delavnico govornih vaj ZDUS.


Elektronski časopis


Vse številke

Zavarovalnica Triglav, d.d.