Aktualno

Kako plačevati spletne nakupe?

05.03.2016

Od novih športnih copat, vstopnic za gledališče, pa do iger in "appov" za mlajše v družini – za vse več potrošnikov velja, da brez interneta ne gre več. Poleg izzivov, kje iskati in kaj izbrati, se na spletu srečamo še z vprašanjem, na kakšen način naj plačamo nakup.
 
Večina spletnih trgovin omogoča več različnih načinov plačila, izbira primernega pa je odvisna od več dejavnikov, med drugim tudi od tega, koliko osebnih podatkov je treba sporočiti v postopku plačevanja. Svoj naslov, datum rojstva in številko računa ali bančne kartice neradi delimo s tujci, in prav je tako. Pri spletnem nakupovanju namreč ne tvegamo le pri manjših ali neznanih trgovcih. Tudi večje, uveljavljene spletne trgovine lahko postanejo tarča spletnih vdorov ali pa pri hrambi podatkov pride do malomarnosti.
 
Načela za varno nakupovanje
Kraja osebnih podatkov s hekerskimi vdori, virusi, neznana plačila z vašo kreditno kartico – pri spletnih nakupih se lahko zgodi marsikatero neprijetno presenečenje. Za večjo varnost vam priporočamo naslednje:
  • pri nakupu vnašajte svoje osebne podatke le na straneh, ki se začnejo s "https". Črka "s" pomeni, da je prenos podatkov šifriran in boste zaščiteni pred večino nepovabljenih "opazovalcev";
  • na napravi, s katero kupujete, namestite najnovejšo verzijo spletnega brskalnika, požarni zid in primeren varnostni paket in vse te elemente redno posodabljajte; 
  • v bančnih izpiskih preverjajte, ali so pri prometu na bančnem računu ali kartici sumljive transakcije; 
  • omejite škodo: razmislite o uporabi plačilnih sredstev z omejenim limitom za nakupe; 
  • omejite količino posredovanih podatkov: uporabljajte načine plačila, pri katerih dobi trgovec čim manj vaših občutljivih podatkov. Če kupujete na spletnih mestih, ki jim ne zaupate popolnoma, razmislite tudi o anonimnih načinih plačila.
Zaradi povečane mobilnosti vedno več nakupov opravimo zunaj doma - s pametnim telefonom, tablico ali prenosnim računalnikom. Pri uporabi javnih omrežij je tveganje, da bo kdo ukradel občutljive podatke, večje, prav tako je varnostna oprema mobilnih naprav pogosto slabša. Prav nič ni narobe, če zato svoje spletne nakupe raje opravite doma in s svojim »domačim« računalnikom.
 
Načini plačila 
Plačilo ob prevzemu. Slovenci še vedno najraje izberemo način plačila "ob prevzemu", torej takrat, ko nam blago dostavijo na dom. Tako se izognemo tveganju spletnih zlorab, pred obiskom poštarja pa zgolj pripravimo potrebno gotovino. Trgovcem je seveda najbolj všeč, če svoj nakup plačate vnaprej, pri čemer pa to pomeni daljše čakanje na dostavo, večje pa je tudi tveganje zaradi težav, če blago ne bi bilo dostavljeno (neznani prodajalci). Na voljo pa so tudi druge možnosti, ki jih potrošniki počasi in vztrajno vedno bolj uporabljajo. Na kratko vam bomo predstavili nekaj najbolj uveljavljenih.
 
Večina spletnih trgovin bo sprejela kartice z odloženim plačilom, predvsem kartici Mastercard in Visa. Pri nakupu ste pogosto še dodatno zavarovani s postopkom 3D-Secure in z vnosom dodatnega gesla, ki ga prejmete s SMS. Znesek nakupa je sicer omejen z limitom, ki ga banka mesečno poravna z vašega bančnega računa. To kartico vam bo banka (enako velja tudi za posojilno kartico in podobne oblike kreditov) odobrila le, če bo ocenila, da ste kreditno sposobni, dobite pa jo lahko še pri nekaterih nebančnih izdajalcih, na primer Diners in American Express. Tudi navadno debetno kartico, ki je vezana neposredno na vaš bančni račun, lahko pri nekaterih trgovcih uporabite za spletne nakupe. Za razliko od te kartice pa si s predplačniško kartico nakupe omejite z zneskom, ki ste ga prej naložili na kartico. Prav zato je ta kartica zanimiva za mlade in tiste, ki nimajo kreditne kartice. Trgovec pri nakupu s kartico dobi vpogled v podatke o njej.
 
Več anonimnosti zagotavljajo virtualne kartice, kot je na primer Mastercard za enkratno polnjenje (ponudnik Smartpaycard), s katero vam ni treba razkriti svoje identitete. Podobno velja za Paysafe, ki poleg kartice Mastercard ponuja tudi kartice, ki so na voljo v apoenih od 10 pa do 100 evrov. Tudi teh kartic ni mogoče ponovno napolniti, uporabite pa jih lahko za anonimen nakup spletnih storitev in iger na spletnih naslovih, označenih z logotipom Paysafe.
 
Kot posrednik pri spletnih plačilih se pri nas vedno bolj uveljavlja Paypal. Če uporabite ta način plačila, trgovec ne dobi vpogleda v vaše finančne podatke. Prek Paypala plačujete s kartico, ki ste jo tam prijavili, ali pa z nakazanim dobroimetjem. Pri plačilu se identificirate s svojim elektronskim naslovom in geslom, ki pa ne smeta biti preveč enostavna. Podobno kot pri bankah so tudi pri tem načinu plačevanja dokaj pogosti spletni napadi, t. i. "phishing", zato nikakor ne smete nasesti domnevnim Paypalovim e-sporočilom, ki vas peljejo na lažna spletna mesta in vabijo k vnosu vaših podatkov za plačilo.
 
Tudi Moneta je že več let uveljavljen način plačila pri spletnih nakupih, predvsem za manjše zneske. Ko pri nakupu izberete to opcijo, morate vnesti svojo telefonsko številko, potem pa še enkratno varnostno geslo, ki ga dobite s SMS. Za dodatno varnost lahko uporabite še dodatno varnostno kodo, svoje nakupe pa lahko poravnavate z računom za mobilni telefon ali pa z bančnega računa, če ste komitent NKBM ali Poštne banke.
Nekateri spletni trgovci komitentom Abanke in NLB ponujajo možnostdirektnega nakazila, pri katerem ste pri nakupu samodejno preusmerjeni na spletno mesto svoje banke, kjer se varno prijavite, tam pa je že pripravljen plačilni nalog, ki ga morate potrditi. Tudi pri tem načinu plačila svojih finančnih podatkov ne delite z drugimi.
 
Načinov plačila bo vedno več
 
internetno placevanje2
 
V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo, da se bo uveljavilo še več načinov plačila, inovacije pa prihajajo predvsem pri mobilnih plačilih, novih plačilnih posrednikih in plačevanju v realnem času, torej brez vezave na omejene bančne urnike. Večja izbira je seveda dobrodošla, za pravo odločitev pa bomo potrebovali še več skrbnosti.
 
Svetujemo, da izkoristite raznolikost ponudbe načinov plačila na spletu. Najboljša rešitev seveda ne obstaja, saj bo vedno odvisna od posameznega nakupa, stroškov, varnosti in drugih vaših potreb. Pri odločitvi pa predvsem ne pozabite omejiti nepotrebnih tveganj tako, da uporabljate varna spletna mesta, da nadzorujete svoje transakcije in omejite količino občutljivih podatkov, ki jih o vas izve trgovec, pri katerem kupujete.
 
Ne pozabite na stroške, ki vam jih bodo zaračunali za uporabo plačilnih instrumentov. Primerjajte jih med seboj in vnaprej povprašajte, kakšna je članarina za kartico z odloženim plačilom, kakšni so mesečni stroški za Moneto in kakšna je provizija za polnjenje predplačniške kartice. Stroške plačil pa na vas prevalijo tudi spletni trgovci. Za plačilo pri prevzemu boste tako morali plačati položnico, na nekaterih spletnih mestih bo za vas dražji nakup s kreditno kartico, drugje pa boste plačali dodatno provizijo za Paypal. Vzemite si nekaj časa za oceno stroškov in se tako izognite neprijetnim presenečenjem.
 
Avtor: Boštjan Krisper
 
Vir: ZPS

aktualno vse

21.07.2017 - Varna uporaba interneta na dopustu

21.07.2017 - Nov napad z lažnimi sporočili v imenu FURS

29.05.2017 - Pozor, WannaCry ima že naslednika!

18.05.2017 - Digitalno znanje za vključenost vseh v informacijsko družbo

17.05.2017 - Pošljite nam sken osebnega dokumenta!

15.05.2017 - Vabilo: »Problemi razvoja digitalnih veščin v Sloveniji in kako jih reševati?«

26.04.2017 - Opozorilo pred izsiljevalskim virusom

26.04.2017 - Nič več dodatnih mobilnih stroškov v EU-ju

24.04.2017 - Delavnica samoobrambe za računalnikom

07.02.2017 - Dan varne rabe interneta: Skupaj spremenimo internet na bolje

25.01.2017 - Vabilo na tečaj računalništva

19.12.2016 - Vabilo k sodelovanju v raziskavi »Uporaba storitev mobilne telefonije med starejšimi« (spletna anketa)

18.11.2016 - Izsiljevalski virus - pomoč

14.11.2016 - Naučite se uporabljati pametni telefon

21.09.2016 - Ljudska univerza Celje

21.09.2016 - Brezplačna delavnica - oblikovanje fotografij s Picasso

20.09.2016 - Igrišče prihodnosti: live stream pogovor z uspešnimi Slovenci v ZDA

07.07.2016 - Politika Vlade RS do razvoja informacijske družbe po mnenju NVO neodgovorna

09.06.2016 - Vodila varnega spletnega nakupovanja

09.06.2016 - Elektronski podpis pravno enak lastnoročnemu podpisu v celotni EU

26.05.2016 - Mreža NVO za vključujočo informacijsko družbo opozarja na prepočasen razvoj Slovenije na področju digitalne družbe

24.03.2016 - Opozorila pred izsiljevalskim virusom Locky

24.03.2016 - Stara prevara z Moneto na Facebooku je spet tu!

23.03.2016 - V strategijo Digitalna Slovenija 2020 vključena vloga nevladnih organizacij

09.03.2016 - Lažni klici Microsoft tehnične podpore

05.03.2016 - Kako plačevati spletne nakupe?

29.02.2016 - Prošnja zdravnikov in reševalcev

29.02.2016 - Pozor, v priponkah z neplačanim računom je v resnici izsiljevalski virus!

08.12.2015 - Pozor nov virus

03.12.2015 - Zaščita pred virusi

03.12.2015 - Izsiljevalski virus

06.07.2015 - Mobilni operaterji: dodatni stroški izničijo mamljive ponudbe

10.06.2015 - Bankomati - koristna informacija!

16.05.2015 - Ste prejeli e-mail od Aleša?

28.04.2015 - Ponovno lažna obvestila o nagradah po SMS

14.04.2015 - Test protivirusnih zbirk: Popolnega ni, zato pazljivost ni odveč

20.02.2015 - Dostop do interneta pod drobnogledom: Pomembni so hitrost, cena in tehnologija

09.02.2015 - Zavarovanje ob kraji mobitela

22.12.2014 - Bonton uporabe e-pošte

10.12.2014 - Serijska številka

14.01.2014 - V Sloveniji se širi računalniški virus, skrit v računu

06.01.2014 - Pametna sprehajalna palica

06.01.2014 - iHELP – slovenska inovacija za reševanje življenj

04.06.2013 - Vključevanje starejših v snovanje inovativnega tehnološkega sistema za spodbujanje aktivnega staranja

03.06.2013 - Fujitsu pametni telefon za starejše

15.04.2013 - Cilji in smernice delovanja Foruma IKT50+