Aktualno

"Stari starši naj pomagajo pri vzgoji, a naj ne bodo vsiljivi"

15.01.2015

"Odnos starih staršev je običajno v primerjavi s starši otroka manj obremenjen, imajo zrelejši in bolj sproščen pogled na določene stvari in probleme, saj so zaradi izkušenj manj obremenjeni," pravi psihologinja Polona Fister.
 
Dober zgled je več vreden kot vsa izrečena vzgojna pravila, poudari Fisterjeva. Foto: Stane Jeršič
 
Stari starši so lahko pri vzgoji vnukov v veliko pomoč staršem, pogoj za to pa sta dober odnos in komunikacija med starši in starimi starši. Delovati morajo kot dobra ekipa, le tako lahko vsi uživajo v preživljanju skupnega časa. Najbolj sproščujoče pa je, da niste več vi tisti, ki morate poskrbeti za vse, ampak je večji del odgovornosti na starših otroka. O vzgoji in odnosu med vnuki in starimi starši smo se pogovarjali s psihologinjo Polono Fister.
 
Prvo besedo pri vzgoji prepustite staršem otroka
Imeti vnuke je lepo, vendar s svojimi izkušnjami in nasveti pomagajte, ko vas za to prosijo starši ali ko resnično čutite, da bi jim vaše znanje in izkušnje pomagale pri vzgoji. Če imaj vaši otroci drugačen način vzgoje, kot ste ga imeli vi, ga sprejmite, saj so oni tisti, ki postavljajo pravila za vzgajanje. Če se ta meja začne rušiti, se morate o tem pogovoriti in spoštovati mnenje staršev otroka. "Otroci potrebujejo pri svojem razvoju različne vzgojne modele in vzorce. En del tega nabora lahko nudijo tudi stari starši. Seveda tu ne moremo zanemariti ljubezni starih staršev do vnukov, ki je podobno kot starševska »brezpogojna«. Odnos starih staršev je običajno v primerjavi s starši za otroka manj obremenjen, imajo zrelejši in bolj sproščen pogled na določene stvari in probleme, saj so zaradi izkušenj manj obremenjeni kot starši," pravi Fistrova.
 
Lep primer kakovostnega preživljanja časa babice in hčerke sta Lena in njena babica Slavica Jaušovec. Slavica je avtorica slikanice o multipli sklerozi z naslovom Moja babica je drugačna, v kateri je Leni razložila svojo bolezen. Foto: Osebni arhiv Slavice Jaušovec
 
Pomagajte staršem pri vzgoji, vendar ne bodite vsiljivi
Najpomembnejše je, da svojim vnukom izkazujete ljubezen. Seveda je tu tudi določena mera odgovornosti, vendar pa so za vnuke še vedno primarno odgovorni starši. Lahko jih podpirate in jim pomagate s svojimi izkušnjami in znanjem, vendar ne bodite vsiljivi. Bodite del tima, ki želi dobro vnukom, da bodo odrasli v odgovorne odrasle ljudi. Z vašo ljubeznijo, podporo in dobršno mero razuma bodo to zagotovo tudi postali. Ekipa dela dobro, ko vsi stopijo skupaj, se strinjajo in so si s stvarmi na jasnem. Najslabše za vnuke bo, če boste delali vsak zase.
 
Tudi psihologinja poudarja, da je sodelovanje med starimi starši in starši zelo pomembno."V prvi vrsti se mora vzdrževati dober odnos starš – otrok pri njih, saj ne smemo pozabiti dejstva, da je eden izmed staršev vaših vnukov tudi vaš otrok. Če ta odnos temelji na vzajemnem spoštovanju, tudi sodelovanje in upoštevanje dogovorov ne manjka."
 
Stari starši so lahko v veliko pomoč, saj imajo po navadi več časa kot starši in si lahko vzamejo več časa za vnuke, da jim prisluhnejo, ko se znajdejo v težavah. Včasih pa so lahko čisto dobronamerni nasveti nadležni in presežejo mero razumevanja pri starših, ki lahko razumejo to tudi kot vmešavanje v njihovo vzgojo.
 
Odraščanje v različnih okoljih pozitivno vpliva na otroke
Številni otroci so zelo radi pri starih starših, ker pri njih lahko počnejo stvari, ki jih doma ne smejo ali ne morejo. Treba je le ločiti različne načine vzgoje in značilnosti okolja, v katerem odraščajo otroci, ki hitro spoznajo, kje je kaj dovoljeno in kje ni. "Naj se navadijo, da je tudi raznolikost nekaj, kar bogati njihovo življenje in ga ne siromaši v smislu, zdaj sem pa nesrečen, če je čas počitnic minil. To običajno velja tudi za bivanje s starimi starši. Pri njih je lahko dovoljeno tudi kaj, kar sicer ni, vendar to ne sme vplivati na osnovne smernice vzgoje. Če starši ne dovolijo preklinjanja, naj ga tudi pri starih starših ne bo." Zagotovo pa je dober zgled več vreden kot vsa izrečena vzgojna pravila, poudari Fisterjeva.
 
Naj darila ne bodo zamenjava za druženje
Stari starši si seveda želijo, da so njihovi vnuki dobre volje in nasmejani, vendar naj razlog za smeh ali dobro voljo ne bo nova igrača in druge materialne dobrine, saj se lahko hitro zgodi, da bodo vnuki to od vas že pričakovali in jih torej ne bodo več dojemali kot nagrado ali darilo. Do tega pogosto pride zaradi napačnega izkazovanja pozornosti, ko odrasli zamenjajo odnos z materialnostjo, kar današnja potrošniška družba še spodbuja, pojasni Fisterjeva in doda: "Najprej moramo sami pri sebi razčistiti, kaj želimo z darilom doseči. Darilo samo po sebi je nekaj čisto dobrega, ne sme pa postati zamenjava za čas, energijo, misli. Žal marsikdo pristnega odnosa in bližine ni sposoben, kar velja za starše, stare starše oz. kogarkoli tudi v drugih odnosih, potrebo po njih pa ima in jo nadomesti oziroma »izpolnjuje« z darili".
 
Bodite ustvarjalni in preživite čim več časa v naravi
Z vnuki lahko počnete marsikaj, vendar se odločite za stvari, ki so všeč tako vam kot vašim vnukom. Zato ne potrebujete veliko denarja: lahko greste na sprehod v gozd ali bližnji park in s sabo vzamete kompas in zemljevid, priredite piknik v hribih ali na vrtu postavite šotor, z njimi lahko kuhate, pletete, skratka, ustvarjate. Poleg tega jim lahko berete priljubljene pravljice ali druge zanimive knjige, jih naučite kakšno pesmico, skupaj pogledate albume, se pogovorite o svojem odraščanju in uspehih ali pa z njimi pogledate kakšno risanko."Navadno so to kakšne ročne spretnosti, saj otroci z dedki radi izdelujejo kaj tehničnega, z babicami pa kuhajo, šivajo itd. Otroci radi pomagajo, hkrati pa jim s tem dovolite, da si gradijo lastno vrednost. Ob tem spoznajo, da imajo tudi sami nekaj, kar je dragoceno za odraslega, pa naj bo to čas, ideja, pobuda ali pa dodaten par rok."
 
Izkušenost in umirjenost babic in dedkov so gotovo popotnica, ki je je lahko vesel vsak vnuk. Foto: Reuters
 
Ravno zato, ker ne živijo več v vsakdanji naglici, si stari starši lahko vzamejo več časa za vnuke in z njimi počnejo stvari, za katere staršem preprosto zmanjka prostih ur.
 
Med vnuki ne delajte razlik
Mogoče se s kakšnim vnukom bolj ujamete in vam je bližje, vendar tega v nobenem primeru ne smete pokazati. Nihče ne sme imeti občutka, da je za kaj prikrajšan, ali da ima več od drugih. Otroci to zelo hitro opazijo, kar lahko vpliva tudi na njihovo poznejše obdobje, in vodi v ljubosumnost in negativne občutke do sorojencev ali bratrancev/sestričen. "V primerih, ko se to izrazito pojavlja, lahko otroci razvijejo tudi manjvrednostni kompleks. Sicer pa je neenakost nekaj naravnega. Različni smo in temu so primerni tudi naši odnosi. Seveda pa moramo odrasli še toliko bolj paziti, da pri tem ne delamo krivice," pojasni Fisterjeva.
 
Zagotovo so obdobja odraščanja, ko bo en vnuk potreboval več pozornosti in drugi manj, zato je dobro, da v teh primerih stari starši ravnajo tako, da se bodo tudi sami dobro počutili in ne bodo imeli slabega občutka. Znova so tu pomembni komunikacija in sporazumi, poudarja psihologinja. Tako bodo tudi otroci sprejeli, da obstaja različnost in da to ni nujno slabo, saj jo lahko izkoristijo sebi v prid.
 
Pomembno je postavljanje mej
Vnuki radi izkoristijo priložnost, če vidijo, da je to mogoče, zato pogosto nastanejo težave pri postavljanju mej, kaj lahko in česa ne. Fisterjeva svetuje, da v tem primeru stari starši postavijo meje vnukom, tako kot so jih svojim otrokom ali drugim, s katerimi so v odnosu."Spoštljivo naj povejo, kaj je zanje sprejemljivo in kaj ne, in v primeru, da se to ne bi upoštevalo, naj sledijo tudi posledice. Ne v obliki kazni, temveč v obliki prevzemanja odgovornosti »storilca«, ki se mora spoprijeti s posledicami svojih dejanj."
 
Stari starši morajo imeti čas tudi za svoje konjičke
Prav je, da preživljate čas z vnuki, vendar pa se zaradi varstva ne odpovejte svojim dejavnostim. Otrokom morate povedati, kdaj je preprosto preveč in da potrebujete nekaj časa tudi zase in za svoje prijatelje. "Potreben je kompromis, vendar o svojem času odločajo stari starši sami. Odrekanje le zato, da zadovoljimo nekoga drugega, v nobenem obdobju življenja ne prinese nikomur zadovoljstva. Stari starši naj namenijo tudi tem odnosom toliko časa in energije, da se bodo čutili izpolnjene, in ne izkoriščane. Sami morajo biti sposobni postaviti meje brez občutka krivde." Sami morate presoditi, koliko si lahko naložite, da ne bo za vas preveč, ter se o tem tudi jasno pogovoriti.
 
Vsak odnos se gradi
Vloga dedkov in babic je bila tako v preteklosti kot danes podobna, saj na ravni odnosov ni bistvenih razlik. Kot ugotavlja Fisterjeva, je več sprememb zaradi obdobja, v katerem živimo, ki je prineslo drugačen pogled na življenje. Vsem primanjkuje časa, na eni strani so posamezniki, ki živijo v materialnem izobilju, in na drugi tisti, ki jim kronično primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin. Celotna družba je bolj usmerjena na dosežke kot na dobro počutje ljudi, s tem pa se je pri posameznikih spremenila tudi vloga v odnosih."Ampak osnovne potrebe človeka ostajajo enake in v tem smo lahko – če ostajamo pristni in v stiku sami s seboj – taki tudi sami – človeški". Druženje z vnuki vas bo zagotovo obogatilo, vendar tudi dober odnos z vnuki ne nastane z danes na jutri, ampak ga je treba zgraditi.
 
Avtor: Bojana Lekše
 

 

aktualno vse

07.08.2019 - Intervju s predsednikom Zveze DUS Janezom Sušnikom

01.08.2019 - Približuje se rok za oddajo predlogov za priznanja ZDUS za leto 2019

31.07.2019 - Pripombe k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini EVA 2019-1611-0033

24.07.2019 - Zveza DUS je v letu 2018 veliko aktivnosti izvedla s pomočjo prostovoljcev, posebej v okviru programa Starejši za starejše.

19.07.2019 - Razpis za izbor ljubiteljskih mojstric in mojstrov rokodelskih izdelkov, ki bodo vodili rokodelske delavnice Delfin 2019 – RDD 2019 1 in RDD 2019 2 V hotelu Delfin v Izoli

26.06.2019 - Intervju z gospo Rožco Šonc, vodjo programa Starejši za starejše

20.06.2019 - 13. volilni zbor članov Zveze društev upokojencev Slovenije

17.06.2019 - Ob svetovnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi.

31.05.2019 - Razpis za sofinanciranje mednarodnega sodelovanja društev upokojencev (DU) v letu 2019

31.05.2019 - Poziv Ministrstvu za zdravje, da predstavi Zvezi društev upokojencev Slovenije sedanje in načrtovane aktivnosti v zvezi s pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi

24.05.2019 - Pričetek postopka za zbiranje predlogov za priznanja ZDUS v letu 2019

20.05.2019 - Letno poročilo Zveze društev upokojencev Slovenije za leto 2018

29.04.2019 - Mednarodni dan medgeneracijske solidarnosti

03.04.2019 - Postopek za imenovanje članov Upravnega odbora Vzajemnega pokojninskega sklada za mandatno obdobje 2019 - 2023

03.04.2019 - Razpis o volitvah in imenovanjih v Zvezi društev upokojencev Slovenije za mandatno obdobje 2019 - 2023

03.04.2019 - Peticija za ureditev dolgotrajne oskrbe kot nove in posebne veje socialne varnosti

15.02.2019 - Izšel napovednik programa prvih Dnevov medgeneracijskega sožitja

11.02.2019 - Z vlakom ugodno na Dneve medgeneracijskega sožitja! (14. - 16. 5., Gospodarsko razstavišče, Ljubljana)

08.02.2019 - Srečanje predsednika DZ mag. Dejana Židana in predsednika ZDUS Janeza Sušnika

08.01.2019 - Nov ZDUS-ov projekt »Dnevi medgeneracijskega sožitja«

21.12.2018 - Novoletno voščilo!

19.12.2018 - Obvestilo o sklepu Zbora članov ZDUS z dne 18.12.2018

11.12.2018 - Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic

10.12.2018 - Vabilo na predstavitev knjige Simone de Beauvoir - Starost

06.12.2018 - Ukrepi ZDUS za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev 2018-2019

06.12.2018 - Brezplačne delavnice "E-Napotnica"

06.12.2018 - Odziv ZDUS na pismo organizatorja Festivala za tretje življenjsko obdobje

05.12.2018 - Poslanica ZDUS ob mednarodnem dnevu prostovoljstva

05.12.2018 - Anketa o uporabi spletne strani ZDUS

28.11.2018 - Obeležili smo drugi DAN Zveze društev upokojencev Slovenije

09.11.2018 - Ne pozabite! 0,5 % dohodnine lahko tudi letos (2018) podarite ZDUS-u

07.11.2018 - Zveza društev upokojencev Slovenije napoveduje drugi DAN ZDUS-a

30.10.2018 - Odstop od sodelovanja na Festivalu za tretje življenjsko obdobje

29.10.2018 - Novinarska konferenca ZDUS_sporočilo za javnost

08.10.2018 - Strokovno srečanje v okviru evropskega projekta ITHACA (InnovaTion in Health and Care for All)

03.10.2018 - Okrogla miza Medgeneracijski izzivi družbe in koalicijska pogodba_izjava za javnost

01.10.2018 - Slavnostna otvoritev 18. festivala za tretje življenjsko obdobje

01.10.2018 - Novinarska konferenca POSLANICA OB DNEVU STAREJŠIH IN PROJEKT KARTICA PROSTOVOLJCA

28.09.2018 - VABILO na odprtje 8. fotografske razstave ZDUS in 18. F3ŽO

26.09.2018 - Memorandum 2018

13.09.2018 - Predaja Deklaracije o načelih strpnosti in Deklaracije Stop obrekovanju

22.08.2018 - Zahvala Tomažu Banovcu - avtorju Memoranduma 2018

26.06.2018 - 28. Redni zbor članov ZDUS

06.12.2017 - Ne pozabite! 0,5 % dohodnine lahko tudi letos podarite ZDUS-u

25.11.2017 - Decembrski dogodki v Gostilni Pri kolovratu

16.11.2017 - Za kakovostno bivanje starejših ključna zagotovitev varnosti in zasebnosti

16.11.2017 - Svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke

16.11.2017 - Večer: Bonbončki

15.11.2017 - Opozicija kritična do proračuna, koalicijo veseli presežek

15.11.2017 - Okrogla miza projekta Sobivamo

15.11.2017 - Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi po oceni skupnosti socialnih zavodov zvišuje plačilo za dom

15.11.2017 - Prvi kulturni bazar v regiji

14.11.2017 - Vabilo na srečanje - »Dolgotrajna oskrba"

14.11.2017 - Ljubljančani od danes do nujne medicinske pomoči v novih prostorih

14.11.2017 - Zdravila za sladkorno bolezen prejema skoraj 110.000 Slovencev, število bolnikov skokovito raste

14.11.2017 - Cerar o stanovanjski politiki: Nastavki so, treba paziti tudi na javne finance

14.11.2017 - Generalni direktor Zpiza za STA: Trendi na pokojninskem področju spet vzpodbudni

13.11.2017 - Kuštrin po sestanku pri premierju Cerarju verjame, da bodo našli pot k rešitvi

13.11.2017 - V enomesečno javno razpravo pravilnik čakalnih seznamih in najdaljših čakalnih dobah v zdravstvu

13.11.2017 - Objavljen je bil razpis za sofinanciranje socialnovarstvenih programov