Aktualno

Za manj zavržene hrane nujne sistemske rešitve

24.10.2017
                                                                                           Fotografija osebe ZDUS Zveza društev upokojencev Slovenije.
 
 
Slovenske bolnišnice letno zavržejo za 5700 ton hrane, domovi za starejše občane pa 3060 ton, je pokazala raziskava Ekologov brez meja v sklopu projekta Ne meč'mo hrane stran. Na današnji okrogli mizi so se sogovorniki strinjali, da bi bile za zmanjšanje količine zavržene hrane nujne sistemske rešitve in večja občutljivost ljudi do hrane.
       
Kot še kažejo podatki raziskave, se največkrat zavržejo juhe, solate in sadje. Nepostrežene in nedotaknjene hrane je v domovih za ostarele 27 odstotkov od vse pripravljene hrane, v bolnišnicah pa celo tretjina. Strošek zavržene hrane na en obrok za bolnišnice je tako 46 centov, za domove za ostarele pa 20 centov.
 
Svetovalka za prehrano v Splošni bolnišnici Novo mesto Irena Sedej je v okviru okrogle mize poudarila, da je zavržena hrana trikrat plačana, in sicer najprej, ko jo nabavijo in pripravljajo, nato ko odvažajo ostanke ter kot zadnje takrat, ko se slaba prehranjenost bolnikov pozna na zdravstvenem proračunu.
 
Kot je izpostavila, bi potrebovali sistemske rešitve v smeri zaposlovanja kadrov, ki bi individualno načrtovali prehrano glede na stanje bolnikov. Težavo vidi v tem, da se prehrane v bolnišnici ne jemlje kot del terapije, kar pomeni, da dietetiki niso del zdravstvenega osebja.
 
"Količine zavržene hrane ne bomo zmanjšali še lep čas," je prepričana Sedejeva. Lahko le bolje organiziramo delo, in sicer da se terapevtske diete s pomočjo enotnega kataloga teh diet predpisuje res tistim, ki jih potrebujejo in da se posamezni obrok ne pripravi za tiste, ki so na operacijah, terapijah ipd. Poleg tega bi lahko bolniki izbirali med tremi meniji, kar bi jih spodbudilo, da bi hrano tudi pojedli.
 
Direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante je pojasnil, da so se zaradi lastnih presežkov hrane povezali v mrežo z dijaškim domom in vrtcem ter začeli deliti kosila socialno ogroženim. Kot je poudaril, bi bilo treba najti način, kako narediti ljudi bolj občutljive in jih spodbuditi, da postanejo bolj solidarni. Tako bi lahko vzpostavili širšo mrežo tistih, ki imajo viške hrane in bi jo bili pripravljeni nameniti pomoči potrebnim.
 
Marjeta Recek z direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje zagovarja "tako sistemske rešitve kot delo od odspodaj". Kot je napovedala, bodo prihodnje leto v vseh bolnišnicah pregledali sistem prehranjevanja bolnikov. Poleg tega načrtujejo, da bi do leta 2025 v zdravstvene ekipe vključili dietetike.
 
Irena Simčič z Zavoda za šolstvo je glede stanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah navedla, da vsak dan v teh ustanovah razdelijo 680.000 obrokov. Poleg racionalnega načrtovanja prehrane pa je pri tem izpostavila pomembnost vzgojno-izobraževalnega vidika, da bi se izboljšale prehranske navade otrok.
 
Načrtovalci prehrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah namreč želijo šolarjem ponuditi zdravo prehrano, ti pa te ne pojejo in tako pride do velike količine zavržene hrane. Zato je tako zelo pomemben vzgojni vidik, je dejala. Poleg tega je po nekaterih šolah dobra praksa, da imajo določene namenske kotičke, kjer lahko določeno hrano, ki jim je ostala, hranijo za kasneje.
 
Urška Skok Klima z ministrstva za javno upravo pa je glede problema zavržene hrane izpostavila težave javnih ustanov pri javnem naročanju živil, med katerimi so premajhno število kadrov, finančne omejitve ter premalo lokalne samooskrbe. Rešitev vidi v tem, da bi prišlo do centralizacije javnega naročanja. Tako ne bi posamezne ustanove vsaka zase naročale živila, ampak bi lahko država vzpostavila dinamični nabavni sistem, s katerim bi si te ustanove pomagale.
 
Vir: STA

aktualno vse

20.11.2017 - Izteka se javna obravnava zakona o dolgotrajni oskrbi

20.11.2017 - Sestanek z dr. Igorjem Šoltesom

16.11.2017 - Za kakovostno bivanje starejših ključna zagotovitev varnosti in zasebnosti

16.11.2017 - Svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke

16.11.2017 - Večer: Bonbončki

15.11.2017 - Opozicija kritična do proračuna, koalicijo veseli presežek

15.11.2017 - Okrogla miza projekta Sobivamo

15.11.2017 - Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi po oceni skupnosti socialnih zavodov zvišuje plačilo za dom

15.11.2017 - Prvi kulturni bazar v regiji

14.11.2017 - Vabilo na srečanje - »Dolgotrajna oskrba"

14.11.2017 - Ljubljančani od danes do nujne medicinske pomoči v novih prostorih

14.11.2017 - Zdravila za sladkorno bolezen prejema skoraj 110.000 Slovencev, število bolnikov skokovito raste

14.11.2017 - Cerar o stanovanjski politiki: Nastavki so, treba paziti tudi na javne finance

14.11.2017 - Generalni direktor Zpiza za STA: Trendi na pokojninskem področju spet vzpodbudni

13.11.2017 - Kuštrin po sestanku pri premierju Cerarju verjame, da bodo našli pot k rešitvi

13.11.2017 - V enomesečno javno razpravo pravilnik čakalnih seznamih in najdaljših čakalnih dobah v zdravstvu

13.11.2017 - Objavljen je bil razpis za sofinanciranje socialnovarstvenih programov

13.11.2017 - Vabilo na okroglo mizo Združenja ONKO NET

10.11.2017 - Okrogla miza o enakosti pri delu

10.11.2017 - Prostovoljna vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje spet kot pred letom 2013

10.11.2017 - Literarni večer gorenjskih ustvarjalcev v Trzinu

09.11.2017 - Je nasilje nad starejšimi problem starih in mladih?

09.11.2017 - Kolar Celarčeva za STA: Zdravstvo ni brez napak, a tudi ni v razsulu

09.11.2017 - Predstavitev in pogovor o sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe v Sloveniji 15. 11. 2017

09.11.2017 - Državni zbor na današnji izredni seji med drugim o noveli pokojninskega zakona

08.11.2017 - Vabilo na okroglo mizo: Samomori med starejšimi

08.11.2017 - Tradicionalno srečanje upokojencev občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje

08.11.2017 - Letni posvet o izobraževanju odraslih 2017

08.11.2017 - Oporoka, kako je s tem?

07.11.2017 - Kako si Slovenec kupi stanovanje?

07.11.2017 - V Spodnjem Podravju več partnerjev skupaj v reševanje problematike demence

07.11.2017 - Vabilo na dogodka v okviru Prometnega dne 2017

06.11.2017 - Predsedniške volitve: Upokojenci in mladi od predsednika pričakujejo zavzemanje za njihove interese

06.11.2017 - OECD svari pred vse večjimi neenakostmi med starejšimi v prihodnosti

06.11.2017 - Ta teden akcija Slovenija piha 0,0

06.11.2017 - Referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo

01.11.2017 - S patentiranim izvlečkom vej slovenske bele jelke - Belinal®, znižajte glikemični indeks obrokov

27.10.2017 - Odbor za delo soglasno podprl novelo pokojninskega zakona

27.10.2017 - Strategija razvoja Slovenije 2030

27.10.2017 - Ste 0,0 šofer?

26.10.2017 - Hrano, ki jo zavržemo, plačamo trikrat

26.10.2017 - Slovenski notarji bodo danes nudili brezplačne nasvete

26.10.2017 - Vlada med drugim o posodobitvi zakonodaje na področju izvršbe

26.10.2017 - Do leta 2020 za sedem milijonov evrov investicij v socialno varstvene zavode in domove za starostnike

26.10.2017 - Za demenci prijazno družbo

25.10.2017 - Končno testiranje v projektu Kooperative – iCareCoops

25.10.2017 - DZ za upoštevanje priporočil varuha človekovih pravic

24.10.2017 - Slovenski notarji bodo v četrtek nudili brezplačne nasvete

24.10.2017 - Skupščini ZZZS v novi sestavi bo predsedovala Lučka Böhm

24.10.2017 - Za manj zavržene hrane nujne sistemske rešitve

23.10.2017 - Zakon o dolgotrajni oskrbi v javno razpravo neusklajen z ministrstvoma za delo in finance

23.10.2017 - 70 letnica DU Domžale

23.10.2017 - Razstava ročnih del gorenjskih društev upokojencev na Kokrici

20.10.2017 - Socialni partnerji danes o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi

20.10.2017 - Razprava različnih deležnikov glede zdravstvene zakonodaje

20.10.2017 - Slovenija razvija nove možnosti za kakovostno bivanje starejših

19.10.2017 - Kolar Celarčeva: Zakon o dolgotrajni oskrbi v javno razpravo konec tega tedna ali v začetku prihodnjega

18.10.2017 - Vabilo na javni pogovor o raznolikosti in vključenosti na delovnem mestu z naslovom Enakost pri delu

17.10.2017 - Vodstvo ZDUS ne podpira morebitnega referenduma o noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti

16.10.2017 - Vsak gram šteje