Aktualno

Zapisnik medgeneracijskega srečanja o kulinariki

29.05.2017
 
     
                                                                                                                      
                                                      
ZAPISNIK
 
medgeneracijskega srečanja o kulinariki, ki je bil
v ponedeljek dne, 24. 4. 2017, ob 17. uri
v  Fašunovi hiši na Ljubnem ob Savinji.
 
PRISOTNI: DR. Anton JEZERNIK, Toni RIFELJ, Peter VALTE, Darja DOBOVIČNIK, Danica VEZOČNIK KRAJNC
 
PRISOTNI S STRANI ZDUS: opravičili udeležbo
 
Zbrani člani SLO skupine Mostovi za Evropo in domačini iz Društva upokojencev Ljubno smo se udeležili prikaza priprave kmečke malice, značilne ob košnji oz pri težaških kmečkih opravilih v gozdu.
 
Ker so takšna opravila vezana na moč in obenem veliko porabo energije, je potrebno pripraviti krepko hrano oz. krepek obrok hrane. Malico je osnovala ga. Marta Zagožen iz kmetije Bolk v Bočni. Skupaj z otroki je pripravila tiste jedi, ki so najbolj značilne in zaželene, ko se na kmetiji lotijo težjih opravil, kot sta košnja in delo v gozdu.
 
 
Pogovarjali smo se tudi o sestavinah in načinu priprave jedi ter o tem, kje se dobijo prave domače sestavine kot so orehi, ajdova moka, ocvirki, vratovina »šinik« in želodec sušen na zraku. Pogovarjali smo se tudi o pijači, ki sodi poleg in ugotovili, da je v naših krajih najbolj značilen aperitiv narejen iz borovnic in domačega žganja, ki se zori na soncu in mu pravimo tudi »katurovc«. H glavni jedi pa sodi jabolčnik, stisnjen iz soka jabolk domačih sort.
 
Nekaj receptov nam je ga. Marta Zagožen tudi povedala.
 
OREHOVA POTICA 
 
8 dag maščobe
3 rumenjaki
6 dag sladkorja
3 dag kvasa
75 dag moke
sol, rum, limon. lupina
mleko
 
Naredimo kvasec in zamesimo testo, ko je vzhajano razvaljamo namažemo z orehovim nadevom, zvijemo in spečemo na 190 stopinjah.
 
OREHOV NADEV
 
50 dag orehov
25 dag sladkorja
smetana in
sladkor po okusu
 
 
 
Recept za ocvirkov namaz se pripravi na sledeč način:
 
OCVIRKOV NAMAZ
 
Potrebščine:
40 dag ocvirkov segreješ, odcediš v ohlajeno dodaš
4 trdo kuhana jajca
2 kisli kumarici
1 srednje velika čebula
1 žlička kaper
1 žlička gorčice
poper, vegeta
po potrebi še majoneza ali sveža paprika
 
Vse skupaj zmeljemo, da nastane gladek namaz. Postrežemo z ajdovim kruhom in mlado čebulo.
 
 
Receptura za ajdov kruh z orehi se pripravi na sledeč način:
 
AJDOV KRUH Z OREHI
 
Potrebščine:
90 dag bele moke
10 dag ajdove moke
1 kocka kvasa
orehi po potrebi 
 
Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo in ohladimo, naredimo kvasec in z vsem naštetim zamesimo testo, ko testo vzhaja dodamo narezane orehe, pregnetemo in pustimo še 15 min. vzhajati, pečemo 1 uro na 190 stopinj.
 
Člani SLO skupine pa so vse njene dobrote razstavili v Fašunovi hiši na Ljubnem, ki ji pravijo tudi hiša mnogoterih vsebin, ker se v njej vsako leto dogajajo razne razstave, dogodki, delavnice, priprave jedi, predavanja ipd.
 
 
Prisotni so lahko tudi pokušali te domače dobrote in se čudili nad njihovim pristnim okusom, ki lahko nastaja le v ekoloških okoljih Zg. Savinjske in Zadrečke doline.
 
Besedilo in slike: Darja Dobovičnik
 

 

aktualno vse

24.10.2017 - Končno testiranje v projektu Kooperative – iCareCoops

24.10.2017 - Slovenski notarji bodo v četrtek nudili brezplačne nasvete

24.10.2017 - Skupščina ZZZS danes prvič v novi zasedbi

23.10.2017 - Zakon o dolgotrajni oskrbi v javno razpravo neusklajen z ministrstvoma za delo in finance

23.10.2017 - 70 letnica DU Domžale

23.10.2017 - Razstava ročnih del gorenjskih društev upokojencev na Kokrici

20.10.2017 - Socialni partnerji danes o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi

20.10.2017 - Razprava različnih deležnikov glede zdravstvene zakonodaje

20.10.2017 - Slovenija razvija nove možnosti za kakovostno bivanje starejših

19.10.2017 - Kolar Celarčeva: Zakon o dolgotrajni oskrbi v javno razpravo konec tega tedna ali v začetku prihodnjega

18.10.2017 - AVTO KRKA – varna, brezhibna in ugodna vožnja. Naj bo to tudi vaš izbor!

18.10.2017 - Vabilo na javni pogovor o raznolikosti in vključenosti na delovnem mestu z naslovom Enakost pri delu

17.10.2017 - Ste vedeli, da je nordijska hoja lahko zabavna in učinkovita rekreacija za celotno telo?

17.10.2017 - Vodstvo ZDUS ne podpira morebitnega referenduma o noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti

16.10.2017 - Vsak gram šteje

16.10.2017 - Otvoritev 4. Simbioza Giba

16.10.2017 - Okrogla miza Je lažje biti sam

16.10.2017 - Vabilo na NK - Projekt Sobivanje – Slovenija razvija nove možnosti za kakovostno bivanje starejših

13.10.2017 - Zasedanje Generalnega sveta EURAG na Dunaju

13.10.2017 - Težko je, ko vidim, da ljudje mečejo kruh stran!

12.10.2017 - Jabolko navdiha tokrat za pogumne prvake srebrne generacije

11.10.2017 - Skupščina ZZZS danes še zadnjič v sedanji sestavi

11.10.2017 - Je revnim težje v Sloveniji ali v sosednjih državah?

11.10.2017 - Simbioza Giba že četrtič dviga Slovenijo na noge! 

11.10.2017 - Vabilo na okroglo mizo Zavržena hrana v javnem sektorju

11.10.2017 - Ob prevzemu evropske nagrade za program Starejši za starejše poziv državi, naj ne bo mačehovska

11.10.2017 - Vabilo na novinarsko konferenco ZDUS 17 10 2017

10.10.2017 - Predstavitev in pogovor o sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe v Sloveniji

10.10.2017 - Varuh opozoril na prepočasen razvoj področja skrbi za duševno zdravje

10.10.2017 - Rožca Šonc kandidatka za Žensko leta

09.10.2017 - Na IJS danes začetek 20. multikonference Informacijska družba 2017

09.10.2017 - Vabilo na seminar projekta Testiranje v šolskem prostoru – predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

09.10.2017 - Vabilo na brezplačen ogled dokumentarnega filma "Ne me'čmo hrane stran"

06.10.2017 - Srečanje upokojencev Severne in Južne Primorske

06.10.2017 - Upokojenci v planinskem taboru

06.10.2017 - Vabilo na konferenco in javno razpravo o slovenskih demografskih izzivih

05.10.2017 - Vabljeni na Policy Jam! Ljubljana, 17. in 18. oktober

05.10.2017 - Tominškova: Pri dolgotrajni oskrbi žal ni odgovorov na ključna vprašanja

04.10.2017 - Povezovanje društev je lahko samo – pozitivno …

04.10.2017 - Vabljeni na dobrodelni koncert društva upokojencev Dravograd

04.10.2017 - Vabilo na dogodek "Iz stiske do rešitve"

04.10.2017 - Na posvetu za vzdržen sistem dolgotrajne oskrbe, ki bo pod enakimi pogoji dostopna vsem

04.10.2017 - V novi različici zakona o zdravstvenem zavarovanju še brez podrobnosti o novi dajatvi

03.10.2017 - Danes volitve članov skupščine in članov območnih svetov ZZZS

03.10.2017 - Začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli zakona zdravstveni dejavnosti

03.10.2017 - Rezultati ankete o razlogih za upokojevanje v Sloveniji (2016)

03.10.2017 - Kolar Celarčeva: Z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti se za bolnike nič ne spreminja

03.10.2017 - Kolar Celarčeva predstavila predloge za novo dajatev za dolgotrajno oskrbo

02.10.2017 - Zaključen Festival za tretje življenjsko obdobje

01.10.2017 - Voščilo ob mednarodnem dnevu starejših

29.09.2017 - Domovi za starejše v oddaji Tarča

29.09.2017 - Sklepna okrogla miza F3ŽO o prisilnem upokojevanju starejših znanstvenikov

29.09.2017 - Bančništvo za upokojence

28.09.2017 - Utrinki dogodkov na F3ŽO

27.09.2017 - Dodana vrednost prenovljene revije ZDUS Plus

27.09.2017 - Nove ugodnosti za člane društev upokojencev

26.09.2017 - 17. F3ŽO s slovesno otvoritvijo odprl vrata

26.09.2017 - Festivalska razprava izpostavila pomen strategije dolgožive družbe

25.09.2017 - Festival za 3. življenjsko obdobje bo znova iskal odgovore na izzive dolgožive družbe

25.09.2017 - Vabilo na javni posvet: “Nevroznanost za družbo: kako do boljše skrbi za zdravje možganov"