Aktualno

Zapisnik medgeneracijskega srečanja o kulinariki

29.05.2017
 
     
                                                                                                                      
                                                      
ZAPISNIK
 
medgeneracijskega srečanja o kulinariki, ki je bil
v ponedeljek dne, 24. 4. 2017, ob 17. uri
v  Fašunovi hiši na Ljubnem ob Savinji.
 
PRISOTNI: DR. Anton JEZERNIK, Toni RIFELJ, Peter VALTE, Darja DOBOVIČNIK, Danica VEZOČNIK KRAJNC
 
PRISOTNI S STRANI ZDUS: opravičili udeležbo
 
Zbrani člani SLO skupine Mostovi za Evropo in domačini iz Društva upokojencev Ljubno smo se udeležili prikaza priprave kmečke malice, značilne ob košnji oz pri težaških kmečkih opravilih v gozdu.
 
Ker so takšna opravila vezana na moč in obenem veliko porabo energije, je potrebno pripraviti krepko hrano oz. krepek obrok hrane. Malico je osnovala ga. Marta Zagožen iz kmetije Bolk v Bočni. Skupaj z otroki je pripravila tiste jedi, ki so najbolj značilne in zaželene, ko se na kmetiji lotijo težjih opravil, kot sta košnja in delo v gozdu.
 
 
Pogovarjali smo se tudi o sestavinah in načinu priprave jedi ter o tem, kje se dobijo prave domače sestavine kot so orehi, ajdova moka, ocvirki, vratovina »šinik« in želodec sušen na zraku. Pogovarjali smo se tudi o pijači, ki sodi poleg in ugotovili, da je v naših krajih najbolj značilen aperitiv narejen iz borovnic in domačega žganja, ki se zori na soncu in mu pravimo tudi »katurovc«. H glavni jedi pa sodi jabolčnik, stisnjen iz soka jabolk domačih sort.
 
Nekaj receptov nam je ga. Marta Zagožen tudi povedala.
 
OREHOVA POTICA 
 
8 dag maščobe
3 rumenjaki
6 dag sladkorja
3 dag kvasa
75 dag moke
sol, rum, limon. lupina
mleko
 
Naredimo kvasec in zamesimo testo, ko je vzhajano razvaljamo namažemo z orehovim nadevom, zvijemo in spečemo na 190 stopinjah.
 
OREHOV NADEV
 
50 dag orehov
25 dag sladkorja
smetana in
sladkor po okusu
 
 
 
Recept za ocvirkov namaz se pripravi na sledeč način:
 
OCVIRKOV NAMAZ
 
Potrebščine:
40 dag ocvirkov segreješ, odcediš v ohlajeno dodaš
4 trdo kuhana jajca
2 kisli kumarici
1 srednje velika čebula
1 žlička kaper
1 žlička gorčice
poper, vegeta
po potrebi še majoneza ali sveža paprika
 
Vse skupaj zmeljemo, da nastane gladek namaz. Postrežemo z ajdovim kruhom in mlado čebulo.
 
 
Receptura za ajdov kruh z orehi se pripravi na sledeč način:
 
AJDOV KRUH Z OREHI
 
Potrebščine:
90 dag bele moke
10 dag ajdove moke
1 kocka kvasa
orehi po potrebi 
 
Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo in ohladimo, naredimo kvasec in z vsem naštetim zamesimo testo, ko testo vzhaja dodamo narezane orehe, pregnetemo in pustimo še 15 min. vzhajati, pečemo 1 uro na 190 stopinj.
 
Člani SLO skupine pa so vse njene dobrote razstavili v Fašunovi hiši na Ljubnem, ki ji pravijo tudi hiša mnogoterih vsebin, ker se v njej vsako leto dogajajo razne razstave, dogodki, delavnice, priprave jedi, predavanja ipd.
 
 
Prisotni so lahko tudi pokušali te domače dobrote in se čudili nad njihovim pristnim okusom, ki lahko nastaja le v ekoloških okoljih Zg. Savinjske in Zadrečke doline.
 
Besedilo in slike: Darja Dobovičnik
 

 

aktualno vse

18.08.2017 - »Nikoli prestari, da bi bili aktivni!«

18.08.2017 - Iz skupnega poročila MJU o prostovoljstvu za leto 2016

17.08.2017 - Obeležujemo dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

17.08.2017 - Mariborski botanični vrt jeseni spet odprt za obiskovalce

16.08.2017 - Nacionalni svet za knjižnično dejavnost med aktivnejšimi delovnimi telesi ministrstva za kulturo

14.08.2017 - Vlada si pri delu lahko pomaga tudi z nasveti več deset delovnih teles

11.08.2017 - Festival programsko zelo bogat

11.08.2017 - Vraničar Ermanova: Demografski sklad mora biti pomemben dodaten vir za financiranje pokojninske blagajne

10.08.2017 - SOS poletje: Piki žuželk načeloma nedolžni, izjeme so alergične reakcije

10.08.2017 - Opozorilo: Lažni agenti, ki pod krinko kampanje ZPS Zamenjaj in prihrani potrošnikom `pomagajo´ pri zamenjavi dobavitelja

09.08.2017 - SOS poletje: Ob ugrizu kače mirovanje, hlajenje in klic na 112

04.08.2017 - Patentirana slovenska učinkovina Belinal® iz vej bele jelke uravnava vrednost krvnega sladkorja

04.08.2017 - SOS poletje: Ob dehidraciji najbolje postopno pitje mlačne vode

04.08.2017 - Uspešno izvedeno predavanje: PREVENTIVA kako lahko zmanjšamo tveganje ZA DEMENCO

03.08.2017 - E-informator: NVO gre v šolo

03.08.2017 - Vljudno vabljeni na Dneve poezije in vina

03.08.2017 - Stališča in pripombe k predlogu Zakona o demografskem rezervnem skladu

02.08.2017 - Predsednik ZDUS v oddaji Odmevi

02.08.2017 - Delo: Vrtenju v krogu

02.08.2017 - Predvidenega srečanja Vraničar Ermanove in Kolar Celarčeve danes še ne bo

02.08.2017 - Danes vstopamo v ekološki dolg do prihodnjih generacij

01.08.2017 - eNIJZ - julij 2017

01.08.2017 - Večgeneracijsko središče Ljubljana – N’šPlac

01.08.2017 - Vabilo na brezplačno predavanje: PREVENTIVA kako lahko zmanjšamo tveganje ZA DEMENCO

01.08.2017 - Od 1. avgusta višji nekateri socialni transferji

01.08.2017 - Glasujte za Rožco Šonc in program Starejši za starejše

31.07.2017 - Letni dodatek bodo danes dobili vsi upokojenci

31.07.2017 - Začel se je najbolj vroč teden letošnjega poletja

31.07.2017 - Podbevšek: Vzpostavitev demografskega sklada kot vzporednega upravljavca ne bi bila dobra

31.07.2017 - Socialna skrb: Ranljive skupine lahko najdejo oporo v večgeneracijskih centrih

28.07.2017 - Erjavec: Kompromis glede zakona o demografskem skladu potreben, da zakon pride v DZ

28.07.2017 - Čestitka Karla Erjavca ob prejemu prestižne nagrade "Državljan Evrope"

28.07.2017 - Andrej Hudoklin je novi direktor Nepremičninskega sklada PIZ

28.07.2017 - Vabilo na petkov večer s klasično kitaro

27.07.2017 - Vlada danes o analizi vzrokov primanjkljaja javnih zdravstvenih zavodov

27.07.2017 - Spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem 2017

26.07.2017 - ZPIZ proti pripojitvi Nepremičninskega sklad PIZ k Demografskemu skladu

25.07.2017 - Svet pokojninskega zavoda se bo osredotočil na predlog zakona o demografskem skladu

25.07.2017 - ZSSS in sindikat upokojencev za čim prejšnje sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi

24.07.2017 - Socialna skrb: Starejši si želijo dostopa do pomoči v svojem okolju

24.07.2017 - Socialna skrb: Tehnologija lahko tudi starejšim olajša vsakdan in polepša življenje

24.07.2017 - Nujno je povrniti zaupanje v obstoječi pokojninski sistem in podpreti zakon o izgradnji 2. tira

24.07.2017 - Preprosto sem bila z njim

21.07.2017 - Raziskava: Preventiva učinkovita tudi pri demenci

21.07.2017 - V štirih letih Izmenjevalnice zbrali sedem ton donacij za prejemnike pomoči Rdečega križa

21.07.2017 - Doživite EU v Hiši EU v Ljubljani!

21.07.2017 - Kako varno uporabljate internet na dopustu?

21.07.2017 - Nov napad z lažnimi sporočili v imenu FURS

20.07.2017 - Vabilo na novinarsko konferenco ZDUS 24 7 2017 - demografski rezervni sklad in 2. tir

20.07.2017 - Vlada sprejela strategijo dolgožive družbe

19.07.2017 - Starejši ne smejo biti poskusni zajčki

18.07.2017 - Slovenska karitas s predlogi ukrepov za ljudi z nizkimi prejemki

18.07.2017 - Mešani pevski zbor DU Mali Slatnik v Izoli

18.07.2017 - ZSSS za samostojen in neodvisen demografski sklad

17.07.2017 - ZPS: Z letom 2019 prepoved brezplačnih plastičnih vrečk

17.07.2017 - Preventiva in obravnava možganske kapi pri starejših

17.07.2017 - Priljubljeni osvežilci zraka dokazano škodljivi

17.07.2017 - Osemdesetletna aktivistka, vulkan sredi morja in križarjenje bananinih olupkov

17.07.2017 - Projekt Z možgani za možgane trenutno zaključuje 1.fazo zbiranja podatkov

15.07.2017 - Vabilo k izpolnitvi ankete "Jeziki v Sloveniji in slovenščina zunaj nje"